voetnoot

Duwtje in de rug

Onderwerp Bedrijfssport
Organisatie Atletiekunie
Adviseur Haag Wonen

De uitdaging
Toen Bart Groenveld (28 jaar) in dienst trad bij Woningcorporatie Haag Wonen, had hij al vanaf zijn studententijd niet meer gesport. Mede door zijn kantoorbaan merkte hij dat er wat kilootjes bijkwamen en dat zijn fitheid achteruit ging. Het interne vitaliteitsprogramma ‘Haag Wonen Fit’ heeft hem echter gestimuleerd om het sporten weer op te pakken.

In januari 2012 nam Bart de beslissing om deel te nemen aan de hardloopchallenge die Haag Wonen organiseerde. Deze challenge bestond onder andere uit tien gezamenlijke trainingen met collega’s ter voorbereiding op de vijf kilometer van de City-Pier-City loop.
De sportschool en sportvereniging waren voor Bart een drempel om weer te gaan sporten. Ze vragen “te veel commitment”. Het bedrijfssportprogramma van Haag Wonen daarentegen is vrijblijvender van aard maar door de goede organisatie wel het perfecte duwtje in de rug om actiever te worden: “Toen Barbara de Jong – bedrijfssportcoördinator Haag Wonen – mij aansprak met de vraag of ik eens deel wilde nemen, zag ik eigenlijk geen reden om het niet te doen.” Aansluitend aan werktijd werd er 10 weken achter elkaar op maandag met zo’n 10 á 15 werknemers gelopen. Dit sloot perfect aan bij zijn behoeften: “Je kunt op het werk even omkleden en meteen door. Daardoor ben je nog voor het eten thuis, maar heb je al wel gesport.”

Doordat de trainingsgroep na een gezamenlijke warming-up werd gesplitst in een groep voor beginners en een groep voor gevorderden, was het voor iedereen mogelijk om aan te sluiten. Zo ook voor Bart, die qua sportniveau bij 0 moest beginnen. Het bijbehorende trainingsschema schreef voor dat je naast de gezamenlijke training nog twee keer individueel moest lopen. Volgens Bart was het einddoel hierbij motiverend: “De City-Pier-City loop was een trigger om naast de groepstraining ook zelfstandig te blijven trainen. Je had hierdoor niet het idee dat je ‘doelloos’ rondliep. Ik denk dat ik zonder deze challenge vorm niet die twee keer per week extra had getraind.”
                                                         
De impact
Behalve gezondheidsbevordering heeft bedrijfssport volgens Bart een groot effect op de sfeer en interactie binnen het bedrijf: “Je leert mensen kennen die je anders niet tegenkomt. Zo werk ik nu met iemand waarbij het contact is voortgekomen uit de hardloopgroep.” Daarnaast zorgt de gezamenlijke training ook voor een stukje “peer pressure”: “Je motiveert elkaar om iedere week weer deel te nemen waardoor je het maximale uit jezelf haalt.”
Nu, inmiddels vijf maanden na afloop van de City-Pier-City, loopt Bart nog steeds twee á drie keer per week zijn rondje in het Zuiderpark. “Het 2 keer per week hardlopen zorgt ervoor dat ik me fitter voel. Alles gaat je gewoon wat gemakkelijker af als je fit bent, de trap oplopen, de boodschappen naar huis sjouwen, et cetera.” Ook voor dit duurzaam sportgedrag geldt dat het bedrijf een ondersteunende factor kan zijn: “Naast de financiële tegemoetkoming (Haag Wonen betaalt het gehele sportprogramma) kreeg iedere deelnemer ook een sporttenue. Dat gebruik ik nu nog steeds wanneer ik ga hardlopen. Dat stukje praktische ondersteuning is ontzettend handig. Wanneer Haag Wonen zich volgend jaar wederom gaat voorbereiden op de City-Pier-City ben ik er bij. Meelopen met de gevorderde groep is dan een mooie uitdaging!”