voetnoot

Zittend werk heeft negatief effect op beweeggedrag

14-08-2013

Slechts één op de drie Nederlanders met een zittend beroep beweegt voldoende en iets meer dan een kwart sport genoeg. Als medewerkers via de baas mogen sporten, doen ze het liefst  een individuele sport: fitness, hardlopen of zwemmen. Dit blijkt uit ons onderzoek onder 10.000 medewerkers van 41 verschillende bedrijven.

Dagelijks een half uur matig intensief bewegen: slechts één op de drie (32%) Nederlanders met een zittend beroep haalt deze Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Ter vergelijking: het aantal volwassen Nederlanders dat volgens eigen zeggen aan de NNGB voldoet, is sinds 2006 redelijk stabiel en schommelt rond de 59% (TNO, trendrapport bewegen & gezondheid 2012).

 

Nederlanders met een zittend beroep sporten wel vaker dan gemiddeld: iets meer dan een kwart (26%) sport drie keer per week 20 minuten intensief. Ter vergelijking: het gemiddelde bij volwassen Nederlanders voor deze Fitnorm ligt al jaren rond de 20% (TNO, trendrapport bewegen & gezondheid 2012). 

 

8% sport of beweegt helemaal niet
8% van de Nederlanders met een zittend beroep doet helemaal niets aan sport en bewegen en is inactief. Dit ligt iets hoger dan het landelijk gemiddelde bij volwassenen van 6%. 

 

Kwart beoordeelt eigen gezondheid als ‘slecht’
Een kwart van de werkenden met een zittend beroep (25%) beoordeelt de eigen gezondheid   dan ook ‘zeer slecht tot onvoldoende’. 65% heeft de intentie om meer te gaan bewegen.

 

Eric van der Veen, bewegingswetenschapper en bij Sport & Zaken verantwoordelijk voor de organisatie van sportprogramma’s bij bedrijven: ‘We zien het dagelijks in de praktijk; mensen met een zittend beroep bewegen gedurende de dag nauwelijks. Inactiviteit is een potentiële risicofactor van welvaartsziektes zoals diabetes en kanker. Bovendien presteer je beter als je actief bent. Gelukkig realiseren steeds meer bedrijven zich dat ze hieraan positief kunnen bijdragen door het personeel te stimuleren te gaan sporten.’

 

Zittend beroep
Sport & Zaken, die in samenwerking met de sportbonden sportprogramma’s organiseert bij bedrijven, analyseerde in samenwerking met Mulier Instituut de gegevens van 10.000 medewerkers van 41 verschillende bedrijven, vooral gemeenten, zakelijke en financiële dienstverleners.  De gegevens werden verzameld via de Sport- & beweegscan  waarmee Sport & Zaken bij elk bedrijf, voorafgaand aan het sportprogramma, het beweeggedrag en interesse van het personeel in sport peilt.

 

Populaire sporten
Als medewerkers via de baas mogen sporten, kiezen ze het liefst een individuele sport. Uit de Sport- en Beweegscan blijkt dat de meeste medewerkers (51%) deze vorm verkiezen boven een teamsport met collega’s.

 

Eric van der Veen: 'Wij adviseren werkgevers vaak dat het personeel samen gaat sporten, omdat ze daarmee, naast fitheid en productiviteit, ook werken aan betere samenwerking op de werkvloer. Toch heeft dit niet altijd de voorkeur van de medewerkers, blijkt nu wel. Het is belangrijk om te luisteren naar de wensen van het personeel, wil een bedrijfssportprogramma slagen.' 

 

Top 5 meest populaire bedrijfssporten:

1. Fitness (51%)
2. Hardlopen (22%)
3. Zwemmen (19%).
4. Fietsen en volleybal (17%)
5. Wandelen (14%)

 

Conditie en mentale ontspanning
Het belangrijkste motief voor medewerkers om te starten met sport is het verbeteren van de lichamelijke conditie (68%) of de algemene gezondheid (38%). Ook het reduceren van stress, of mentale ontspanning (48%)  is voor medewerkers een belangrijk motief om te sporten. 

 

Neem voor meer informatie contact op met Karin Groendijk.

Zittend werk heeft negatief effect op beweeggedrag