voetnoot

‘Effectief onder druk’: een programma voor managers

27-06-2016

IT-expert Capgemini organiseert al jaren een uitgebreid bedrijfssportprogramma om haar medewerkers in beweging te brengen, zodat zij zich dagelijks energieker inzetten voor het bedrijf. Naast vitalere werknemers zorgt het bedrijfssportprogramma voor sociale binding tussen collega’s, verbetering van de werksfeer en last but not least: deelnemers van het sportprogramma voelen zich meer betrokken bij het bedrijf. Onlangs startte Capgemini een topmanagerstraject genaamd ‘Effectief onder druk’. Een traject, specifiek voor managers, met als doel: beter presteren onder druk.

Ziekteverzuim
Stress op de werkvloer is in Nederland op dit moment beroepsziekte nummer een. Maar liefst een op de acht werknemers heeft er last van. Van het werk-gerelateerde ziekteverzuim ontstaat 36% door werkstress. Ziekteverzuim door werkstress kost werkgevers in Nederland ruim 7,5 miljoen verzuimdagen of bijna 21.000 fulltimers. Omgerekend is dat 1,6 miljard euro. De kosten voor een hoger opgeleide medewerker bedraagt al snel €100.000,- per jaar. Dit zijn de kosten voor de verzuimdagen en hier komen nog de kosten bij voor begeleiding, vervanging en productieverlies. De totale verzuimkosten zijn ruim twee keer zo hoog als de loonkosten.

Aikido

Champions League
Bij Capgemini staan werkdruk en stress als aandachtspunt hoog op de agenda. Werken bij Capgemini is namelijk presteren op topniveau. Om mee te kunnen spelen in de ‘Champions League’ van de IT-branche moeten medewerkers op een goede manier om kunnen gaan met werkdruk. Capgemini gaf haar managers via sport&zaken de mogelijkheid om met het thema ‘werkstress’ aan de slag te gaan. Het doel? 24/7 effectief onder druk blijven.

Stressvolle situaties
Het Topmanagerstraject kent twee varianten: een cursus met aikido en een cursus met boksen. Beide cursussen bestaan uit vijf trainingen van 60 minuten. Managers krijgen de keus om aan een van deze cursussen deel te nemen in een ochtend- of avondvariant. In beide cursussen worden door middel van laagdrempelige werkvormen, theorie en rollenspellen tools gegeven en vaardigheden aangeleerd. Managers leren zichzelf onder controle te brengen om weloverwogen en adequaat te kunnen handelen in stressvolle situaties. Hierbij wordt gebruik gemaakt van pedagogische principes die al eeuwenlang verankerd zitten in de vechtsport.

Aikidoophetwerk

Ogen geopend
De Capgemini managers kregen door het volgen van het Topmanagerstraject inzicht in de oorzaken van hun eigen stressniveau en wat de invloed hiervan is op het dagelijks functioneren. Daarnaast werden praktische handvatten aangereikt over hoe effectief om te gaan met werkdruk. Volgens Capgemini’s Health Manager, Annelies Hermens, heeft de training er toe bijgedragen dat managers het belang van effectief omgaan met werkstress onder ogen zien: “De training heeft ervoor gezorgd dat we ons bewuster zijn geworden van fysieke en emotionele reacties bij onbalans: van bruikbare tips, tot een goed begin van de dag. Dit helpt ons om zelf effectiever met werkdruk om te gaan en om onze medewerkers beter te begeleiden. Wij zijn erg tevreden.” Deelnemer Noor Haver vultt aan: “Deze training biedt veel persoonlijke leermomenten als je er voor openstaat en het is een heerlijk begin van de dag.”

Op maat
Ook binnen jouw bedrijf een topmanagerstraject op maat uitrollen? Neem dan contact op met het sport&zaken bedrijfsteam door een e-mail te sturen naar: info@sportenzaken.nl