voetnoot

(Ex)topsporter Vincent liep een dag mee bij sport&zaken!

03-04-2017

Stoppen of doorgaan? Voor oud-topsporter Vincent de Vries was dit 1,5 jaar geleden de grote vraag. Hij besloot een punt te zetten achter zijn badmintoncarrière en zich 100% te focussen op zijn studie Sportmarketing & Management. Hierna wil Vincent aan de slag in de sportbranche en daarom liep hij onlangs een dag mee bij sport&zaken. Waardevol voor beide partijen. Vincent kon alvast proeven aan een sprankelende nieuwe carrière op de werkvloer en team s&z kreeg een energieke oud-topsporter als tijdelijke collega én een clinic badminton in return!

Vincent de Vries

 

Om topsporters te ondersteunen bij hun overstap naar een maatschappelijke carrière werkt sport&zaken samen met NOC*NSF. Een (ex)topsporter kan voor een bedrijf veel betekenen. Toen (ex)topsporter Vincent de Vries (22) vroeg of hij een dag mee mocht lopen bij sport&zaken, om meer inzicht te krijgen in het werkveld tussen sport en bedrijfsleven, zei directeur Roel Roelfzema ook direct volmondig ja!
 

Je zocht contact met sport&zaken omdat..?
“Anderhalf jaar geleden ben ik, na jaren actief te zijn geweest als topsporter op Papendal, uit de nationale selectie badminton gestapt. Als topsporter wil ik constant stappen maken. Over 2,5 jaar ben ik afgestudeerd en wil ik werkzaam zijn in de sportbranche. Bekend terrein, maar er is ook nog een grijs gebied wat ik nog wil gaan verkennen. Als verbinder van topsport en bedrijfsleven zou sport&zaken mij ontzettend kunnen helpen.”

Waarom ben je ooit gestopt met je topsportcarrière?
“Er is niet één specifieke reden geweest: het is een opéénstapeling van factoren geweest. Ik liep destijds al ruim 2,5 jaar met een scherpe pijn in mijn rechterknie. Ik heb veel hersteltrajecten gehad, met wisselend succes en vaak maar met tijdelijke verbetering. Daarnaast merkte ik dat ik, door mijn topsportleven, vaak maatschappelijke kansen aan mij voorbij moest laten gaan. Ook in mijn privéleven heb ik vaak de keuze gemaakt om sport op de eerste plaats te zetten. Destijds stond ik op het punt om mijn opleiding aan het Johan Cruyff College in Nijmegen af te ronden en wilde graag doorstuderen. Ik vroeg mezelf af waar ik over vier jaar zou willen staan?”

Hoe zwaar was deze keuze?
“Ik leefde voor mijn sport en de keuze om met topsport te stoppen is mij ontzettend zwaar gevallen. Dag in dag uit was ik met badminton bezig. Het heeft mij een half jaar gekost om de knoop definitief door te hakken en uit de nationale selectie te stappen. Toen ik daadwerkelijk de knoop had doorgehakt voelde het aan de ene kant onwerkelijk, maar aan de andere kant ook als een opluchting. Voor mijn gevoel was ik ineens weer vrij!”


In hoeverre ben je tijdens je topsportcarrière bezig geweest met de periode daarna?
“Mijn ouders en ik hebben school altijd heel belangrijk gevonden. Het maakte niet uit wát ik deed, zolang ik maar iets deed naast badmintonnen. Daarbij heb ik altijd gezocht naar manieren om de topsport en studie zo goed mogelijk te combineren. Bijvoorbeeld in de vorm van topsportvriendelijke opleidingen (Beekdal Lyceum Arnhem, Cruyff College in Nijmegen en nu Cruyff Academy in Tilburg). Gedurende deze opleidingen werd het maatschappelijke aspect van het leven ook benadrukt, waardoor je gestimuleerd wordt om ook naast je studie op zoek te gaan naar kansen en je positie op die manier te verbeteren op de toekomstige arbeidsmarkt. Het volgen van een studie heb ik altijd gezien als een toegevoegde waarde naast mijn topsportcarrière. Tijdens je studie ontwikkel je vaardigheden en competenties die mij ook hebben geholpen om verder te komen in het badminton. Als topsporter moet je constant op zoek gaan naar inspiratie en motivatie om daar vervolgens weer nieuwe energie uit te putten.”
 

Clinic Vincent de Vries

 

Helpt een topsportcarrière jou in je volgende stap of maakt het dit juist lastiger?
“Met het woordje ‘topsporter’ krijg je al snel een bepaalde ‘stempel’. Wel in positieve zin hoor! Je merkt steeds vaker dat mensen topsporters als een hele waardevolle toevoeging zien voor hun bedrijf. Je bent natuurlijk gewend om onder hoge druk, gedisciplineerd te blijven werken. Daarnaast ben je vaak stressbestendig, je kunt omgaan met tegenslagen, lost problemen op een creatieve manier op en bent doelgericht. Aan de andere kant ga ik er vanuit dat mensen weten hoe het is om als topsporter te leven. Ik loop er dan vaak tegenaan dat mensen uiteindelijk geen idee hebben hoe zwaar het leven van een topsporter kan zijn. Dan kijkt men naar je als iemand met een beetje vergaande hobby. Het ontbreekt mij natuurlijk aan werkervaring. Maar ik heb daarentegen wel een heleboel ervaring die van belang is bij het verkrijgen van een baan. Ik heb zelf namelijk mijn hele topsportcarrière moeten managen! Vanuit de topsport heb ik geleerd dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn eigen succes. En dus ook voor het succes ná mijn topsportcarrière.”

Wat wil je andere (ex)topsporters meegeven in het kader van hun carrière na(ast) de sport?
“Ga op zoek naar jouw passie en jaag die na. Blijf niet stilzitten. Jij bent immers de kapitein van je eigen schip. En jij bepaalt zelf hoe snel en waar dat schip naar toe vaart. Ben je ervan bewust dat je topsportcarrière een keer ophoudt. Doe waar je gelukkig van wordt.”
 

Waarom sport&zaken?
“Via mijn opleiding, de Cruyff Academy, werd ik gewezen op de roadtrip van sport&zaken bij Decathlon in Arnhem. Ik was erg nieuwsgierig naar het verhaal achter Decathlon én het leek me een mooi moment om met ondernemers in de sport te netwerken. Uiteindelijk werd het een mooie ochtend waarbij ik veel nieuwe inzichten heb gekregen en mensen heb ontmoet.”

Hoe zie jij jezelf over 10 jaar?
“Over 10 jaar ben ik klaar met mijn studie Sportmarketing & Management en heb ik mijn masterstudie afgerond. Ik ben dan getrouwd en heb mijn bucketlist al half afgewerkt. Ik heb dan een trouwe groep vrienden en ben dagelijks bezig met wat mij gelukkig maakt. Later wil ik een baan, liefst een eigen onderneming, waarbij ik niet het gevoel heb dat ik aan het werk ben. Maar juist mijn idealen kan najagen.”

 

Badminton


Ook Roel kijkt terug op een geslaagde meeloopstage van Vincent.
“Ik vind het belangrijk om sporters te helpen in hun maatschappelijke zoektocht. Vragen beantwoorden, discussiëren en ideeën bespreken met, in dit geval Vincent, is leuk, scherp en inspirerend. Vincent is leergierig, toekomstgericht, ambitieus en zoekend. Met de kennis en ervaring van sport&zaken kunnen wij hem weer verder helpen. Daarnaast geeft hij ons weer wat terug in de vorm van een leuke badminton clinic. Het is en blijft fascinerend om meer over een sport te weten te komen en de sporter in zijn element te zien op de baan. Daar waar ik in de ochtend hem wegwijs maak, maakt hij mij in de middag binnen de lijnen wegwijs. Snelste shuttle ooit: 512 kilometer per uur. Dat is sneller dan Max!”

 

Geïnteresseerd geraakt naar aanleiding van bovenstaand artikel? En wil je meer weten over een carrière naast de (top)sport? Ben je een (ex)topsporter of sportbond? Dan kun je met al je vragen en voor meer informatie terecht bij Nandia Coolen van sport&zaken of check deze link