voetnoot

Topsporter Jur Spijkers naast de mat aan de slag bij Decathlon!

26-09-2017

Ze zijn vaak zeer resultaat- en doelgericht. Beschikken over veel discipline, doorzettingsvermogen en kunnen de mooiste verhalen vertellen over de topsportwereld. In onze ogen is een topsporter op de werkvloer dan ook een geweldige (tijdelijke) teamaanvulling! Een tweeluik tussen de topsporter en de werkgever met vandaag aan het woord judoka Jur Spijkers. Via sport&zaken wist hij een mooie stageplek te bemachtigen bij de grootste sportretailer ter wereld.

Jur Spijkers

De Topsporter
Naam: Jur Spijkers | Leeftijd: 20 jaar | Studie: Commerciële Economie Sportmarketing | Waar? Saxion Topsport Academy | Stage? Meewerkstage @Decathlon Arnhem | Sport: Judo | Klasse: +100kg tot 21 jaar | Hoe goed is Jur de Judoka? Op dit moment, nummer 1 op de wereldranglijst tot 21 jaar. En in 2016 derde geworden op de EK tot 23 jaar.


Je klopte bij sport&zaken aan, omdat..?
“Ik dit een interessant bedrijf vond om stage bij te lopen. Ze hadden helaas geen stageplek vrij en dus gingen ze samen met mij op zoek naar een ander bedrijf. Ik koos voor Decathlon, omdat dit de grootste sportretailer ter wereld is en ik het erg interessant vind om te ervaren hoe dit bedrijf in elkaar steekt.”

 

Jur Spijkers Judo

Stage én topsport. Hoe combineer je deze twee?
“Ik zit nu in mijn 3e studiejaar en moet dan 720 uur stage lopen. In totaal is dit bijna een half jaar fulltime (36-40 uur per week), maar vanwege mijn topsport gaat het bij mij iets langer (zo’n 3 maanden, red.) duren. Indien ik een volle week kan maken en niet weg ben i.v.m. een judotoernooi in binnen- of buitenland, dan kan ik zo’n 32 uur per week stagelopen. Dit omdat ik elke dag ook nog twee keer per dag op Papendal train.”


Wat doe je daar precies in die oude Rijnhal?
“Ik sta af en toe als verkoper op de vloer om mensen te adviseren bij het kopen van hun fitness- en vechtsportartikelen, ik mag me bezig houden met social media en ik ga hier onderzoek doen naar de lokale judomarkt.”

 

Rijnhal Decathlon
 

Hoe vinden je Decathlon-collega’s het om jou (topsporter) als collega te hebben?
“Wel leuk en interessant denk ik. Ze doen er alles aan om mij zo goed mogelijk te laten trainen en daarnaast stage te laten lopen. Echt verschil tussen mij en hen is er niet behalve dat ik in de lunchpauze havermout of boterhammen met kalkoen eet. Maar ook ik vind het lastig om de chocolade-automaat te negeren haha.”

In hoeverre ben je nu tijdens je topsportcarrière bezig met de periode daarna?
“Ik wil zo snel mogelijk mijn Hbo-opleiding afronden en me daarna richten op Tokyo 2020. Als ik mijn hbo heb afgerond wil ik ook graag een master gaan volgen, wat voor een master weet ik nog niet precies. Met het hbo en een master op zak hoop ik mijn kansen op een mooie baan na mijn topsportcarrière te vergroten.”

 

Jur Spijkers

 

Helpt een topsportcarrière jou in je volgende stap of maakt het dit juist lastiger?
“Ik denk dat dit wel zorgt dat je misschien makkelijker ergens binnenkomt, omdat je een verleden hebt in de topsport. Mensen vinden dit vaak interessant en je hebt al behoorlijk wat levenservaring op zak omdat je verschillende dingen hebt meegemaakt dankzij de sport.”

Tot slot. Wat wil je andere topsporters meegeven in het kader van hun carrière na(ast) de sport?
“Maak je studie af!”

Morgen deel 2 van deze tweeluik met dan aan het woord Jur zijn werkgever Bram Eussen, Vestigingsmanager Decathlon Arnhem.


Ook hulp nodig bij jouw carrière na(ast) de sport of ook een (oud)topsporter op de werkvloer? Klik dan hier!