voetnoot

Decathlon daagt topsporter Jur Spijkers op de werkvloer uit!

27-09-2017

Ze zijn vaak zeer resultaat- en doelgericht. Beschikken over veel discipline, doorzettingsvermogen en kunnen de mooiste verhalen vertellen over de topsportwereld. In onze ogen is een topsporter op de werkvloer dan ook een geweldige (tijdelijke) teamaanvulling! Een tweeluik tussen de topsporter en de werkgever met vandaag aan het woord Decathlon Vestigingsmanager Bram Eussen.

Decathlon

De werkgever
Bedrijf: Decathlon | Soort bedrijf: grootste sportretailer ter wereld | Aantal NL-vestigingen: 11 | Vestiging: Arnhem, voormalige Rijnhal | Vestigingsmanager: Bram Eussen | Team Arnhem: 85 medewerkers | Stageplekken: 5-10 | Topsporters op de werkvloer? Momenteel 2: judoka Jur Spijkers en voetballer Reyer van Doorn (De Graafschap).

Sinds kort loopt judoka Jur Spijkers bij jullie stage. Waarom kiezen voor een topsporter op de werkvloer?
“Decathlon streeft er naar om de sport voor iedereen toegankelijk te maken. Of de klant nou een beginnende sporter is of juist gevorderd, ze kunnen altijd bij ons terecht. Om klanten goed te kunnen informeren over de producten, is het van belang dat de teams op de vloer veel over ons assortiment weten. Dit houdt in dat Decathlon er naar streeft om van iedere sport een medewerker in dienst te hebben. Toen bekend werd dat Jur Spijkers bij ons stage wilde lopen, zagen wij dit als een mooie kans om onze kennis op het gebied van Judo te vergroten. Juist als topsporter weet je als geen ander wat er bij de sport komt kijken en welke middelen hiervoor van belang zijn.”

Hebben jullie vaker topsporters die stage lopen?
“Het is niet zozeer dat wij de focus op de topsporters leggen. Maar als zich de kans voordoet dat een topsporter ervaring binnen Decathlon wil opdoen, dan is deze kans altijd aanwezig. Decathlon biedt flexibele stageplekken, waardoor we samen met de topsporter tot een geschikt rooster kunnen komen. Op deze manier kunnen topsporters, naast hun drukke topsport bestaan, ook ervaring binnen de arbeidsmarkt opdoen.”

Decathlon Bram

Wat is het verschil tussen een ‘gewone’ stagiair op de Decathlon-vloer en een topsporter?
“Over het algemeen zijn topsporters echte doorzetters, als zij een doel voor ogen hebben, dan zullen zij er alles aan doen om dat doel te bereiken. Daarnaast zoeken ze uitdaging, omdat topsporters altijd meer willen bereiken. Topsporters streven altijd weer naar betere prestaties. Dit is ook wel terug te zien bij de vergelijking tussen Jur en de overige stagiaires. Over het algemeen komen de stagiaires vaak “meekijken” met de dagelijkse werkzaamheden. Onder “meekijken” wordt uiteindelijk bedoeld dat de stagiaires gedurende de stageperiode weten welke werkzaamheden worden uitgevoerd, hoe deze werkzaamheden worden uitgevoerd en waarom de werkzaamheden op deze wijze worden uitgevoerd. Bij Jur merken wij dat hij deze basiswerkzaamheden al snel onder de knie heeft en direct op zoek is naar meer uitdaging. Zodoende pakt hij nu kleine projecten voor Decathlon Arnhem op. In de uitvoering van zijn werkzaamheden is hij enthousiast en streeft hij naar goede resultaten. Wat betreft afspraken proberen wij tegemoet te komen aan Jur zijn topsportcarrière. Jur dient het zelf aan te geven als de combinatie van zijn stage bij Decathlon en zijn topsport te zwaar wordt. Dan proberen wij, samen met Jur, tot een passend rooster te komen. Uiteindelijk hopen wij natuurlijk ook dat Jur in de toekomst het goud op de Olympische Spelen weet binnen te halen!”

Hoe ervaren jullie het als Decathlon-team om een topsporter als collega te hebben?
“Iedereen is erg begaan met Jur. Jur is een erg fijne en sociale collega met wie je goede gesprekken kunt voeren en tevens hard kunt werken. Het is bijzonder knap hoe Jur met zoveel passie en energie zijn dagelijkse leven met zijn topsport weet te combineren.”

Wat voor een advies zou je andere werkgevers geven die ook wel een topsporter op de werkvloer zouden willen hebben?
“Ons advies is om goed te luisteren naar de wensen van de betreffende topsporter en daar vervolgens zo goed mogelijk op in te spelen. Ga even samen zitten en kijk naar de mogelijkheden die er zijn. Binnen deze mogelijkheden dient er uiteindelijk een passende planning te worden gemaakt. Indien deze planning in praktijk lastig is te realiseren, steek dan de koppen bij elkaar en probeer te schuiven waar mogelijk. Topsporters zijn harde werkers en willen graag meewerken aan mooie resultaten.”


Ook hulp nodig bij jouw carrière na(ast) de sport of ook een (oud)topsporter op de werkvloer? Klik dan hier!