voetnoot

sport&zaken trainee Bram studeert af: wat heeft hij geleerd?

01-11-2017

Sport&zaken trainee Bram van Pelt heeft het afgelopen jaar dankzij zijn afstudeeronderzoek bijna heel biljartend Nederland gezien. Van sommige biljartsport-plekken wist hij het bestaan niet eens, laat staan hoe hij er moest komen met het ov! Afgelopen week rondde hij zijn 2 jarige master Sportbeleid en Sportmanagement (Universiteit van Utrecht) succesvol af. Gedurende deze periode liep hij bij sport&zaken stage. We spraken Bram in Utrecht over zijn onderzoeksresultaten, zijn ervaringen als trainee bij een sportorganisatie en het vervolg van zijn maatschappelijke carrière.


Bram van Pelt

Bram & sport&zaken?
“Sport&zaken was voor mij de ideale plek om me persoonlijk en professioneel te ontwikkelen. De open en dynamische omgeving, het grote netwerk en de vele mogelijkheden die op het snijvlak van sport en bedrijfsleven voorbij kwamen, zorgden ervoor dat ik iedere dag met plezier naar Papendal ging.”

Bram & USBO
“De grote meerwaarde van de 2 jarige Master Sportbeleid- en Sportmanagement vind ik het duale karakter. Dit betekent dat ik mij zowel in theorie als praktijk heb kunnen verdiepen. Wetenschappelijk onderzoek doen is niet mijn favoriet, maar ik heb er wel ongelofelijk veel van geleerd. Bijvoorbeeld mij vastbijten in een onderwerp en niet loslaten, en het aannemen van een kritische houding in discussie en bij wat ik lees.”

Biljard

 

Bram & KNBB?
“Ik heb onderzoek gedaan naar de legitimiteit van de Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB) in een dynamische omgeving. Mede door de huidige maatschappelijke ontwikkelingen wordt het takenpakket van sportbonden verruimd, maar sluit dit wel aan bij de wensen en behoeften van de aangesloten sportvereniginen? In diepte-interviews heb ik aan verenigingsbestuurders gevraagd welke waarde zij hechten aan de biljartbond. Uit de resultaten blijken zes thema’s relevant voor de legitimiteit voor de KNBB. Het betreft de thema’s maatschappelijke ontwikkeling, organisatiestructuur, communicatie, productaanbod, contributiestelsel en institutionele omgeving. Deze thema’s stellen de legitimiteit ter discussie.”

Bram & ‘Transitie in de Sport’
“Met dit onderzoek ben ik mij nog meer bewust geworden welk belang de maatschappelijke en institutionele omgeving heeft. Kijk als bond niet alleen naar de wensen en behoefte van lid-verenigingen, maar ook naar andere beïnvloedende spelers in het complexe krachtenveld. Wie zijn de stakeholders? Welke belangen spelen een rol? Wat zijn de wensen en behoefte, en op welke manier belemmeren en versterken de stakeholders elkaar?”

Bram & zijn volgende carrièrestap?
“Als ik kijk naar waar ik het meeste energie van krijg als young professional dan is het wel in contact zijn met verschillende branches en functies. Wat mij boeit is het verbinden van de profit, non-profit en not-for-profit sector. Het leuke vind ik hierbij om op zoek te gaan naar hoe verschillende branches en personen in functies elkaar kunnen versterken. In de huidige tijd is ondersteuning met financiële middelen niet alleen toereikend. Er valt nog een wereld te winnen door te leren van elkaar en kennis en expertise te delen. Het creëren van een win-winsituatie en het benutten van elkaars krachten is iets waar ik mij in de toekomst als professional op ga richten.”