voetnoot

Transitie topsportprogramma officieel van start met hulp van sport&zaken

14-11-2017

Als topsporter leef je jarenlang in een bubbel. Topsport, topsport, topsport. Maar wat ga je na je sportcarrière doen? Niet zelden hebben gestopte sporters moeite om hun weg te vinden in de ‘gewone’ maatschappij. Met steun van het Ministerie van VWS gaat NOC*NSF daarom actieve en recent gestopte topsporters helpen bij die transitie naar een volgende carrière. Dit doet de sportkoepel samen met een aantal externe partners waaronder sport&zaken.


Het programma ‘Transitie naar een volgende carrière’ bestaat uit twee onderdelen, zo legt Marjolein Miltenburg werkzaam bij TeamNL Athlete Services en medeverantwoordelijk voor het programma uit. “Ten eerste willen we meer bewustwording creëren bij de sporters dat het beroep van topsporter slechts een tijdelijke loopbaan is. Het tweede programmaonderdeel is de sporters helpen bij het zich zo goed mogelijk voorbereiden op die transitie van topsportleven naar een volgende carrière. NOC*NSF gaat topsporters die dat willen op drie punten bijstaan: met loopbaanplanning, arbeidsmarktoriëntatie en werkbemiddeling.”

Transitie partners
 

Om de transitie structureel op te pakken en de topsporters op de hierboven genoemde speerpunten te helpen heeft NOC*NSF de handen ineengeslagen met een aantal externe partners. Zo gaan Sporttop (van Jochem Uytdehaage) en De Sportmaatschappij (van Sylvia Karres) zich inzetten voor individuele en groepscoaching. Fanbased (van Teun de Nooijer) richt zich met het UWV en sport&zaken op stage- en werkbemiddeling en -begeleiding.


Decathlon Jur

Rol sport&zaken

Directeur Roel Roelfzema van sport&zaken: “Vanuit het vroegere programma ‘Goud op de Werkvloer’ hebben we een netwerk dat graag de sportsector ondersteunt. Bedrijven en medewerkers genieten van topsport en willen hen ook na de sport echt graag verder helpen - een vorm van maatschappelijk betrokken ondernemen. Ons netwerk bestaat uit grote ondernemingen, MKB-bedrijven en startups in verschillende branches en geografisch door heel Nederland verspreid. Kortom: ideaal voor de zoekende sporter. Daarnaast werken we met 100 sportorganisaties en sportevenementen, daar kunnen sporters ook goed terecht. We vinden het erg leuk met de andere partijen samen te werken aan deze connectie van sport én zaken.”

Ook in transitie?

Transitie naar een volgende carrière is op 11 september officieel van start gegaan. De begeleiding is bedoeld voor sporters met een A-, HP- of Selectiestatus. Ook statussporters die tot twee jaar geleden gestopt zijn, kunnen zich aanmelden. Sporters die begeleiding vanuit NOC*NSF willen, krijgen eerst een intakegesprek. Daarin wordt de individuele behoefte van de sporter scherpgesteld. Na het gesprek wordt gekeken hoe de sporter optimaal ondersteund kan worden. Een gesprek met een specialist of een persoonlijk begeleidingstraject behoren tot de mogelijkheden. Nieuwsgierig naar wat sport&zaken kan betekenen voor jou op werkvlak? Klik dan hier.


*Bron: Lopend Vuur