voetnoot

Van sport naar zaken: deze oud-voetballer van De Treffers werd directeur in de zorg!

09-05-2018

Said Echargui maakte een opmerkelijke carrièreswitch. Van 1994 tot 2003 voetbalde hij bij Vitesse en als semi-prof bij De Treffers. Vandaag de dag staat er op zijn visitekaartje geen sport meer, maar zaken: anno nu is hij directeur van Directe Zorg Nijmegen

Said Echargui

De voormalige (semi)profvoetballer had nooit gedacht dat hij nog een keer directeur van een zorginstelling zou worden. Na zijn voetbalcarrière bij Vitesse en De Treffers ging hij in de zorg voor gehandicapten aan de slag. Mensen helpen, dat lag hem wel. Een paar jaar later maakte de overstap naar welzijnsinstelling Pluryn in Nijmegen waar hij vooral jongeren, met een licht verstandelijke beperking begeleidde. Hij zag al snel hoe de reguliere zorg er niet in slaagde jongeren met een straatcultuur of een andere etnische achtergrond te bereiken. Met alle gevolgen van dien.

'Niet wachten met zorg tot het helemaal fout gaat!'

"Het zijn juist jongeren, die zijn oververtegenwoordigd in de gedwongen zware zorg en gevangenissen, maar ondervertegenwoordigd in de vrijwillige zorg voor de jeugd", zegt Echargui. "Niemand die zich wat van hen aantrekt, totdat het helemaal fout gaat." Dat zat hem dwars. "Veel van deze jongeren zijn ook licht verstandelijk beperkt."


Hij zag de jongens soms steeds verder afglijden en in enkele gevallen op straat zwerven. De jonge hulpverlener lag er wakker van. "Niemand die zich wat van hen aantrekt… Ik kon het niet loslaten." Hij was net zelf vader geworden, had een huis gekocht. Het moment was niet ideaal maar met de steun van zijn vrouw besloot hij voor zichzelf te beginnen.


Lees hier het gehele interview met Said Echargui. 

 

* Bron & beeldcredit: Forum