voetnoot

Leven na de sport: 32 jaar geleden won hij Olympisch goud!

04-06-2018

Bizar, maar waar. Pas in 1984, toen surfheld Dorian van Rijsselberghe nog niet eens was geboren, stond windsurfen voor het eerst op het Olympisch programma. Windsurfer én Nederlander Stephan van den Berg behaalde toen zijn gouden medaille. Anno nu runt hij nog steeds samen met zijn broers een watersportzaak: "Leuk om te zien dat er nu mensen met hun kinderen bij mij in de winkel komen en zeggen: Dat is Stephan van den Berg, de Olympisch kampioen." 

 

Stephan van den Berg

 

‘Mijn grootste prestatie? Dat is het halen van de gouden medaille tijdens de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles. Het waren de eerste Spelen waar windsurfing op het programma stond. En ik was de eerste sporter die in deze tak van sport een gouden medaille haalde. Dat maakt ‘m extra bijzonder.’
 

Zonder coach

"Ik stond al sinds mijn 16de op de plank. Begin jaren negentig was ik er wel klaar mee. Ik had lang genoeg uit de koffer geleefd, voelde me niet meer zo thuis in dat wereldje van gelukszoekers dat de surfsport toch was. Ik was inmiddels getrouwd, had een kind. Ik wilde nog één keer naar de Olympische Spelen. Nog één keer gaan voor goud. En dan stoppen. Ik ging in 1992 zonder coach naar Barcelona, want ik was ervan overtuigd dat ik het allemaal zelf wel kon. Maar ik ging zonder medaille naar huis. Met de steun van een goede coach was me dat niet overkomen."
 

Verder lezen? Lees dan hier het gehele artikel.